Toelichting hoogte-gerelateerde gezondheidsklachten

Kunde Hospitaal is een ziekenhuis in Kunde, Nepal, voor de inwoners van het Khumbu district (ongeveer 8000 mensen). Het ziekenhuis ligt op een hoogte van ongeveer 3840 m en is opgericht door Sir Edmund Hillary in 1966. Op dit moment wordt het ziekenhuis ondersteund door de Sir Edmund Hillary Foundation.

1. Acute Mountain Sickness (AMS)

Voor een uitleg over wat dit ziektebeeld inhoudt verwijzen wij u naar onze site.

2. High Altitude Pulmonary Edema (HAPE)

Voor een uitleg over wat dit ziektebeeld inhoudt verwijzen wij u naar onze site.

3. High Altitude Cerebral Edema (HACE)

Voor een uitleg over wat dit ziektebeeld inhoudt verwijzen wij u naar onze site.

4. Hypothermie

Hypothermie is een andere term voor onderkoeling. Er wordt gesproken van hypothermie wanneer de lichaamstemperatuur onder de 35˚C is gedaald.

5. Hitteberoerte

Een hitteberoerte is een ernstige, door hitte veroorzaakte aandoening. Een hitteberoerte heeft twee kenmerken;
  1. de lichaamstemperatuur is meestal hoger dan 40˚C en
  2. er ontstaan symptomen van hersenbeschadiging.

6. Bevriezingsletsels

Bevriezingsletsels worden gegradeerd. Elke vorm van bevriezing kan hier genoemd worden. Voor een overzicht van bevriezingsletsels verwijzen wij u naar het artikel van Berendsen en andere in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde van 23 juni 2012. (www.hoogtegeneeskunde.nl/resources/A4702.pdf)

7. Sneeuwblindheid

Uw ogen doen pijn, prikken of ‘branden’, en verdragen geen licht (lichtschuwheid). De klachten ontstaan acht tot twaalf uur nadat u te lang in fel licht heeft gekeken, meestal zonder gebruik te maken van een zonnebril. Meestal verdwijnen de klachten binnen een dag.

8. Overige visusklachten

Hieronder verstaat men onder andere infecties van het oog en problemen met het netvlies of hoornvlies door een gebrek aan zuurstof. De klachten kunnen hierbij echter soms wel lijken op sneeuwblindheid met pijnlijke of branderige ogen, maar ook het gezichtsvermogen kan zijn afgenomen.

9. Khumbu cough

Een zeer ernstige hoest die veroorzaakt wordt door de droge, zeer koude lucht op hoogte. De hoest kan zelfs zo ernstig zijn dat ribben kunnen breken door de hoestkracht.

10. Longembolie

Dit is een stolsel in een van de longslagaders.

11. TIA (Transcient Ischemic Attack)

Dit is een tijdelijke verstopping van een bloedvat in de hersenen, veroorzaakt door een stolsel, waardoor bepaalde functies van het lichaam uitvallen, zoals spraak of lopen. Het verschil met een CVA is dat de verstopping weer verdwijnt, waardoor de functies weer helemaal herstellen.

12. CVA (Cerebro Vasculair Accident)

Dit is een verstopping van een bloedvat in de hersenen, veroorzaakt door een stolsel, waardoor functies van het lichaam uitvallen, zoals spraak of lopen. Het verschil met een TIA is dat er altijd restklachten blijven bestaan en de functie nooit meer helemaal herstelt.

Last Published: Zondag, 21 November 2021

Terug