Heeft u hoogtegerelateerde gezondheidsklachten ervaren op uw reis, meld deze dan in de NHGDB
Hoogtegeneeskunde.nl

De Nationale Hoogtegerelateerde Gezondheidskalchten Database (NHGDB)

Hoogtegeneeskunde Nederland, in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV), onderhoudt de Nationale Hoogtegerelateerde Gezondheidsklachten Database (NHGDB). Deze innovatieve database is ontworpen om via zelfregistratie een uitgebreid inzicht te verkrijgen in de verscheidenheid aan gezondheidsklachten die Nederlanders ervaren op grote hoogten.

Gezondheidsklachten ervaren door Nederlanders op hoogte

Stacks Image 20

Acute Mountain Sickness (AMS) is het meest voorkomende ziektebeeld op hoogte. Dit ziektebeeld wordt nog steeds onderschat. Het is een "self-inflicted illness", wat betekent dat we het onszelf aandoen.
De gemiddelde gemelde hoogte van de problemen was 3733 ± 1586 m. Het gemiddelde wordt een beetje naar beneden bijgesteld omdat iemand 45 m heeft ingevoerd als oorzaak van de klachten. De essentie van hoogteziekte is dat het op hoogte optreedt en dat klachten op zeeniveau niet veroorzaakt worden door hoogteziekte maar eventueel wel door de gevolgen daarvan.
Wanneer er nu alleen gekeken wordt naar de meldingen over AMS dan is de specifieke hoogte waarop de klachten zijn ontstaan 3936 ± 1193 m.

Het doel van de NHGDB is het verzamelen van gegevens over een breed scala aan gezondheidsproblemen die kunnen optreden in hooggelegen gebieden, variërend van hoogteziekte tot andere complicaties zoals visuele stoornissen en bevriezingen. Tot op heden ontbreekt een gedetailleerd overzicht van deze specifieke gezondheidsproblematiek.
De verzamelde informatie in de NHGDB stelt ons in staat om gerichte aandacht te besteden aan de meest voorkomende aandoeningen op hoogte binnen lezingen en onderwijs momenten. Wij hopen dat dit onderwijs dan zal bijdragen aan een betere kennis van de mogelijke problemen waar men aan blootgesteld wordt. Hierdoor zal een effectievere preventie en behandeling van deze aandoeningen mogelijk zijn.

De database staat open voor meldingen van diverse betrokkenen, waaronder reis- en expeditieleiders, leden van de NKBV, reisorganisaties, verzekeringsmaatschappijen en particulieren. De meldingen worden veilig en vertrouwelijk verwerkt via een beveiligde verbinding. Elke melder heeft de mogelijkheid om de relatie met het gerapporteerde gezondheidsprobleem te specificeren, wat bijdraagt aan de nauwkeurigheid en relevantie van de verzamelde gegevens.

Wij nodigen alle betrokken partijen uit om hun ervaringen en observaties te delen via de NHGDB, om zo samen te werken aan een veiligere en gezondere bergsportervaring voor iedereen.

Aanmelden NHGDB
Gezondheidklachten
Reglement
Page last updated: 10 January 2024

De Nationale Hoogtegerelateerde Gezondheidsklachten DataBase wordt ondersteund door de NKBV.

Stacks Image 15