Wilderness First Aid Mountain

Een unieke cursus als aanvulling op de Wilderness First Aid (WFA) gegeven door artsen getraind in expeditie en wildernis geneeskunde. De WFAM is een specialistische cursus gericht op de niet-medisch geschoolde professional & liefhebber die trektochten, vreemde voettochten en expedities onderneemt maar met name begeleidt naar gebieden boven de 4000 meter waar niet direct medische hulp voorhanden is. Medische kennis vooraf is noodzakelijk in de vorm van een geldig WFA certificaat of een soortgelijke geldige vooropleiding. De inhoud van de cursus volgt de meest belangrijke richtlijnen en algemene standaarden van de Wilderness Medical Society (WMS) en de UIAA.

Wanneer?

TBD
Wij zijn in staat de cursus op aanvraag te geven. Vanaf 6 personen tot maximaal 12 personen kunnen we samen met u naar een mogelijkheid zoeken. De aanvraag moet minimaal 3 maanden voor de geplande datum worden gedaan. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
expeditie@outdoormedicine.org.

Profiel van de cursist

De WFAM is een specialistische cursus gericht op de niet-medisch geschoolde professional en liefhebber die trektochten, vreemde voettochten en expedities onderneemt naar gebieden boven de 4000 meter waar niet direct medische hulp voor handen is. Deelnemers moeten minstens 16 jaar oud zijn om te participeren in deze cursus. Wie nog geen 18 jaar is heeft schriftelijke toestemming nodig van ouder of voogd. Medische kennis vooraf is noodzakelijk in de vorm van een geldige WFA of gelijkende cursus(1).

(1) Een geldig WFA certificaat moet bij de inschrijving kunnen worden overlegd. Wanneer u geen WFA certificaat bezit maar wel een andere gecertificeerde EHBBO cursus heeft gevolgd kunt u schriftelijk een aanvraag indienen om te kunnen instromen in deze cursus.

Programma

Tijdens deze zeer intensieve cursus leer je een aantal diagnoses stellen en te behandelen. We behandelen medicijnen voor in je medische kit. We zullen ingaan op algemene en hoogte gerelateerde ziektebeelden en levensreddende (be)handelingen hiervoor. De behandelrichtlijn voor de drie belangrijkste hoogte gerelateerde aandoeningen zal uitvoerig besproken worden.
De cursus bestaat uit een dag van instructie en praktijk maar wordt voorafgegaan door een dag thuisstudie in de vorm van een e-learning. De dag wordt afgesloten met een
kennistoets. De e-learning is vanaf een maand voor de start van de cursus beschikbaar en kan in eigen tijd worden gemaakt.

Certificering

Certificering is gebaseerd op inzet en vaardigheid van de deelnemers tijdens de gehele cursus, 100% aanwezigheid is hiervoor noodzakelijk. De e-learning voorafgaand aan de cursus dient afgerond te zijn anders kan de deelname niet plaatsvinden. Afsluitend dient het examen gehaald te worden (let op!: dit is geen open boek examen). Na een succesvolle afronding ontvangen de deelnemers aan de cursus een certificaat. Certificaten zijn drie jaar geldig. Voor verlenging dient de cursist de WFAM-cursus te herhalen. De NKBV en de UIAA medische commissie ondersteunen deze cursus.

Na het succesvol afronden van deze cursus is de cursist in staat op een kwalitatief goed niveau medisch in te grijpen waar nodig binnen de kaders van de certificering.

Locatie

De cursus vindt plaats in en rondom het terrein van het Stayokay Hostel Soest, gelegen in een bosrijke omgeving met de Soester Duinen op steenworp afstand. Het betreft een 1-daagse cursus o.l.v. artsen getraind in wildernis en expeditie geneeskunde inclusief cursusmateriaal, een e-learning en een (online) examen. Bij het behalen van het examen wordt een certificaat uitgereikt, daarnaast krijgt iedere deelnemer een bewijs van deelname.

Stacks Image 108

Foto van de conferentieruimte in de Stayokay te Soest.

Page last updated: 09 January 2024
Stacks Image 5
Stacks Image 87
Stacks Image 84
Deze cursus was een verrijking van kennis en netwerk!
Christophe Laseur

Christophe heeft de WFAM in 2018 gevolgd.