Beschrijving van de gezondheidsklachten

1. Acute Mountain Sickness (AMS)

Acute Mountain Sickness (AMS), ofwel acute hoogteziekte, is een aandoening die kan optreden wanneer mensen te snel naar grote hoogten stijgen of te langzaam acclimatiseren voor de snelheid van stijgen. Er kunnen ook andere, voor het merendeel nog onbekende, oorzaken zijn die AMS kunnen veroorzaken. Symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid.

2. High Altitude Pulmonary Edema (HAPE)

High Altitude Pulmonary Edema (HAPE) is een ernstige aandoening die kan optreden op grote hoogte, meestal boven 2.500 meter. Het gebeurt wanneer vloeistof zich ophoopt in de longen, wat ademhalingsproblemen veroorzaakt. Symptomen zijn onder meer ernstige kortademigheid, hoesten (soms met schuimig of bloederig slijm), zwakte en een gevoel van verstikking. HAPE kan levensbedreigend zijn en vereist onmiddellijke medische aandacht en afdaling naar een lagere hoogte. Het wordt vaak geassocieerd met een te snelle stijging naar grote hoogte zonder voldoende acclimatisatie.

3. High Altitude Cerebral Edema (HACE)

High Altitude Cerebral Edema (HACE) is een ernstige en potentieel levensbedreigende aandoening die kan optreden wanneer iemand zich te snel naar grote hoogten begeeft, meestal boven 2.500 meter. Het wordt veroorzaakt door zwelling in de hersenen als gevolg van de lage zuurstofspanning op grote hoogte. Symptomen van HACE omvatten ernstige hoofdpijn (maar dit kan ook afwezig zijn), verwarring, desoriëntatie, problemen met lopen of coördinatie, en soms hallucinaties. HACE vereist onmiddellijke medische aandacht en snelle afdaling naar een lagere hoogte om ernstige complicaties of zelfs de dood te voorkomen.

4. Hypothermie

Hypothermie is een andere term voor onderkoeling. Er wordt gesproken van hypothermie wanneer de lichaamstemperatuur onder de 35˚C is gedaald.

5. Hitteberoerte

Een hitteberoerte is een ernstige, door hitte veroorzaakte aandoening. Een hitteberoerte heeft twee kenmerken;

  • de lichaamstemperatuur is meestal hoger dan 40˚C en
  • er ontstaan symptomen van hersenbeschadiging.

6. Bevriezingsletsels

Bevriezingsletsels worden gegradeerd. Elke vorm van bevriezing kan hier genoemd worden. Voor een overzicht van bevriezingsletsels verwijzen wij u naar het artikel van Berendsen en andere in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde van 23 juni 2012.

7. Sneeuwblindheid

Uw ogen doen pijn, prikken of ‘branden’, en verdragen geen licht (lichtschuwheid). De klachten ontstaan acht tot twaalf uur nadat u te lang aan fel licht bent blootgesteld, meestal zonder gebruik te maken van een zonnebril (of zonder adequate zonnebril). Het lopen in de sneeuw of over een gletsjer zonder goede zonnebril kunnen de zelfde klachten veroorzaken. Meestal verdwijnen de klachten binnen een dag maar kunnen wel er invaliderend zijn.

8. Overige visusklachten

Hieronder verstaat men onder andere infecties van het oog en problemen met het netvlies of hoornvlies door een gebrek aan zuurstof. De klachten kunnen hierbij echter soms wel lijken op sneeuwblindheid met pijnlijke of branderige ogen, maar ook het gezichtsvermogen kan zijn afgenomen wat bij sneeuwblindheid niet het geval is.

9. Khumbu cough

Een zeer ernstige hoest die veroorzaakt wordt door de droge, zeer koude lucht op hoogte. De hoest kan zelfs zo ernstig zijn dat ribben kunnen breken door de hoestkracht.

10. Longembolie

Dit is een stolsel in een van de longslagaders.

11. TIA (Transcient Ischemic Attack)

Dit is een tijdelijke verstopping van een bloedvat in de hersenen, veroorzaakt door een stolsel, waardoor bepaalde functies van het lichaam uitvallen, zoals spraak of lopen. Het verschil met een CVA is dat de verstopping weer verdwijnt, waardoor de functies weer helemaal herstellen.

12. CVA (Cerebro Vasculair Accident)

Dit is een verstopping van een bloedvat in de hersenen, veroorzaakt door een stolsel, waardoor bepaalde functies van het lichaam uitvallen, zoals spraak of lopen. Het verschil met een TIA is dat er altijd restklachten blijven bestaan en de functie nooit meer helemaal herstelt.

Terug
Page last updated: 01 January 2024

De Nationale Hoogtegerelateerde gezondheidsklachten DataBase wordt ondersteund door de NKBV.

Stacks Image 146